Aardbeien

Hoe kweken wij onze aardbeien?

Al onze aardbeien worden geteeld in kassen en zijn van het ras Elsanta. De reden hiervoor is om buiten de gebruikelijke aardbeien seizoenen toch aardbeien te kunnen produceren. Tevens zijn wij op deze manier grotendeels beschermd tegen de weersinvloeden van buiten. De aardbeien worden bij ons op hoogte geteeld, dit houd in dat wij goten in de kas hebben hangen waar wij potten op zetten met daarin een potgrond mengsel speciaal voor aardbeien. In deze potten planten wij onze aardbeienplantjes. De aardbeien plantjes in de kas zijn een jaar eerder bij een gespecialiseerde plantenkweker opgekweekt. Deze heeft ze in december van het veld gehaald en in kisten gedaan en vervolgens zijn ze de vriescel in gegaan waar ze tot half augustus blijven staan bij -1,5 graden celsius.

Half augustus worden de plantjes dan bij ons in de potten geplant. Nadat ze geplant zijn begint het plantje te groeien en denkt dat het voorjaar is en begint bloemen te produceren. Deze bloemen groeien later uit tot de aardbeien die wij dan weer kunnen oogsten. Deze kleine bloemen moeten goed beschermt worden tegen schadelijke insecten, hiervoor zetten wij goede insecten uit in het gewas die dan weer de schadelijke insecten opeten. Als de eerste bloemen open gaan worden er door ons ook vele hommel en bijen volken in de kas gezet. De hommels en bijen gaan opzoek naar voedsel voor hun volk en dus ook naar de aardbeien bloemen. Als een hommel of een bij van de ene naar de andere bloem loopt dan wordt deze bestoven en kan de bloem uit groeien tot een aardbei. Zodra de bloemen beginnen uit te groeien tot aardbeien, gaan wij de bloemen scheiden van de bladeren van de plant. Dit houd in dat de bloemen over een bandje worden gelegd en de bladeren achter een touwtje worden gedaan. Op deze manier kunnen we tijdens de pluk alle aardbeien goed zien hangen.

In de groeiperiode en tijdens de oogst maakt een aardbeien plant ook nieuwe plantjes aan, ranken genaamd. Deze ranken snijden wij geregeld weg zodat de plant al zijn energie in zijn aardbeien kan stoppen. Als het kouder wordt in het najaar doen wij in de kas de verwarming aan. Bij het stoken van de ketel komt er CO2 vrij. Deze CO2 blazen wij doormiddel van slangen met gaatjes de kas in. CO2 is heel erg belangrijk voor de aardbeienplanten en stimuleert een goede groei en oogst. Elke pot met aardbeienplanten is voorzien van een slangetje waardoor wij water en voeding aan de planten kunnen geven. Al het water dat wij aan onze planten geven komt uit onze eigen wateropslag. Dit water is ooit als regen op ons kasdek terecht gekomen en daarna opgevangen in onze wateropslag.

Van begin oktober tot net voor kerst wordt er nu van de planten geoogst. 2 keer per week moeten de aardbeien worden geoogst. Als net voor kerst de laatste aardbeien zijn geoogst laten wij de planten nog enkele weken herstellen. Na het herstellen van de planten gaat de verwarming uit en de ramen van de kas open zodat de planten in winterrust gaan. De planten laten nu hun blad hangen en worden langzaam helemaal geel. Vier weken later als de planten helemaal geel zijn worden de ramen weer gesloten en gaat de verwarming weer aan. Het oude blad wordt nu weggeknipt en de plant begint weer te groeien. Om te zorgen dat de planten niet te kort blijven doen we s'nachts lampen boven de planten aan.

Begin maart gaan de eerste bloemen weer open en komen de hommels, bijen en goede insecten weer de kas in. Half maart kan dan ook weer begonnen worden met bloemen goed leggen. Begin april wordt dan weer begonnen met de oogst, deze loopt door tot half juni. Hierna worden de planten versnipperd en beginnen wij met de kas te poetsen. Half augustus begint ons aardbeienjaar dan weer opnieuw.

foto van Jo Ummenthun