Blauwe Bessen

Onze Blauwe bessen

De oogst van blauwe bessen valt midden in de zomer en dus buiten het oogst seizoen van onze aardbeien. Bij blauwe bessen oogst je telkens 3 a 4 weken van een bepaald ras. Om het hele seizoen te kunnen oogsten dien je dus meerdere rassen te planten.

De blauwe bessen plant is een meer jarige plant en kan met de juiste verzorging wel 40jaar oud worden! Onze planten zijn geplant in de grond, die wij aangevuld hebben met witveen, hierover heen hebben wij doek gelegd om onkruid tegen te gaan. Bij elke plant staan twee slangetjes waardoor wij water en voeding kunnen geven.

Begin maart worden bij ons de blauwe bessen planten gesnoeid. Dit houd in dat wij de oude takken waar het afgelopen jaar bessen aanhingen weg snoeien. Tevens kijken wij of er niet te veel takken aan een plant zitten en anders halen wij ze weg. Het snoeien is erg belangrijk om een gezonde vitale plant te behouden. Goed snoeien betekend grote en kwalitatief goede vruchten. Tijdens het snoeien wordt ook meteen een verdwaald onkruidje weggeplukt.

Rond half april beginnen de planten weer uit te lopen en bloemen te vormen. Als de eerste bloemen open staan komen er voor de bestuiving hommels en bijen op het veld te staan. In deze periode beginnen we ook weer water en voeding aan onze planten te geven.

Als begin juni alles uit gebloeid en de eerste vruchten beginnen zich te vormen dan spannen wij een groot net over ons veld heen. Dit doen we om te voorkomen dat de vogels onze vruchten eerder opeten dan dat wij ze kunnen plukken.

Op de locatie in America worden op 0,3 hectare wel 6 verschillende rassen geteeld. De reden hiervoor is dat wij deze voor de huisverkoop gebruiken en zodoende elke dag voldoende bessen met een heerlijke smaak willen hebben. De geteelde rassen zijn Duke, Huron, Draper, Brigitta, Liberty en Aurora. Met deze rassen zijn wij in staat om van eind juni tot eind september Blauwe bessen te oogsten voor de huisverkoop. Op de locatie in Mierlo worden maar twee verschillende rassen geteeld, te weten Liberty en Aurora. Deze rassen hebben een oogst periode die veel later ligt dan de meeste rassen die we in America telen. De bessen in Mierlo worden geoogst van begin augustus tot eind september.

Deze bessen worden tijdens de oogst in kisten verzameld en daarna naar de veiling getransporteerd om daar gesorteerd te worden. Na het sorteren gaan de bessen meteen de verpakking in die de klant wenst.

Als alle bessen zijn geoogst worden de netten weer weggehaald van het veld. In deze periode krijgen de planten ook al enkele keer bladvoeding toe gediend zodat ze extra sterk de winter in gaan. Hierna gaan de planten in winterrust om vervolgens begin maart weer gesnoeid te worden.